A A A K K K
для людей з порушеннями зору
ІРЦ Іллінівської ОТГ

Зі мною все ОК? Які думки, емоції і стани не повинні лякати під час війни

Дата: 15.09.2023 10:50
Кількість переглядів: 15

Що нормально відчувати зараз?

1

Провали в пам’яті

Можете зловити себе на відчутті «Не розумію, що я роблю й куди йду. І, між іншим, хто я, теж не зрозуміло». Все вилітає з голови, ось починаю фразу — і забуваю, чим збирався її закінчити. Кудись пішла — і забула куди. Призначила зустріч — і забула, на котру годину. Сів не на ту гілку метро, не в ту маршрутку, забув телефон.

2

Відчуття, що сенсу немає ні в чому

Це не відчай, ні. Скоріше, нерозуміння. Ти щиро не можеш втямити, навіщо тобі ввечері йти до ванної чистити зуби, готувати щось на завтра на обід, навіщо працювати дистанційно або йти кудись на роботу. Це відчуття можна описати «Майбутнього немає».

3

Небажання/неможливість дороблювати щось, почате до війни

Може, ви записались на навчальний курс, почали писати книгу, заповнювали грантову заявку, дописували наукову роботу чи дослідження, працювали над проблемними відносинами. І раптом ці плани втратили будь-який сенс для вас. Усе відкладено, зупинено, перервано. Не картайте себе, це нормальна реакція.

4

Постійне відчуття «ватної», «стиснутої лещатами» голови

Ви встаєте зранку, неначе все й відносно добре, а от голову немов хтось стиснув лещатами. Або ж вона ватна, важка. Таке враження, що всередині неї є якісь «зони обмороження». Багато хто не може словами описати це відчуття, але погоджується, що дуже вдале порівняння — наче торкаєшся язиком щоки, замороженої анестезією в стоматолога. Думки у ватній голові весь час розбігаються й плутаються. Навести різкість важко. Щось спланувати на день — теж.

5

Найпростіші речі ви робите надзвичайно довго

Можете годинами сидіти й дивитись в одну точку. Можете піти ставити прання й через 40 хвилин зрозуміти, що ви чомусь сидите на кухні.

6

Не усвідомлюєте суті сказаного іншими людьми

З вами можуть говорити, про щось запитувати, але все сказане наче розлітається на літери, і ви не запам’ятовуєте нічого з почутого — все немов шум, просто звуки. Вельми страшне відчуття, але й воно в наші скрутні часи — варіант норми.

7

Вам фізично боляче говорити

Саме так. Фізично не можете. Навіть коли це близькі, колеги, друзі. Вам фізично боляче й немає сил вимовляти слова. Навіть найпростіші фрази стрягнуть в горлі і ви відчуваєте: говорити зараз не можу. Озвучте це і домовтесь про розмову через певний час, це ОК.

8

Вами заволоділо бажання говорити без упину

Буває й навпаки: ви не можете спинитись і на секунду, вам потрібно бути весь час із кимось на зв’язку, щось обговорювати, вирішувати. Ви навіть розумієте, що може звучати «не дуже», але навіть не намагаєтесь сформулювати щось логічніше і зв’язніше.

9

Раптова гостра ненависть до чогось або когось

Відчуття ненависті може бути настільки нестерпним, наче тебе облили окропом. Раніше ти й подумати не міг, що здатен відчувати щось настільки сильне. А в ті моменти, коли «відпускає», ти такий знесилений, що хочеться опуститися на підлогу. Тебе наче вийняли з м’ясорубки. Ненадовго.

10

Відчуття, що тебе зрадили, пекельна злість

Загалом злість — непогане відчуття. Воно означає, що у психіки поки що залишаються сили. Можна спробувати використовувати енергію злості бодай на щось корисне. Але не особливо засмучуватись, якщо не вдасться.

11

Нестерпне роздратування щодо найменших дрібниць

Не там залишили ложку? Не застібнули сумку? Хтось поряд голосно увімкнув відео зі звуком? А що вже казати про близьких, які можуть дратувати настільки, що й словами не передати… Хоча краєм свідомості ми розуміємо, що нічого незвичного вони не роблять.

12

Моторошна екзистенційна самотність і «бездомність»

Навіть якщо будинок чи квартира у вас є та не були знищені. Навіть якщо ви просто зараз сидите на домашньому дивані.

13

Відчуття «чорного світу»

Це відчуття таке темне й болюче, неначе у вас помер хтось близький. У цьому світі ви не помічаєте барв, весняної зелені, звуків. Вам нецікаві друзі, діти — вам не цікаво нічого, взагалі нічого.

14

Або, навпаки, радість і полегшення

Якісь довоєнні питання вирішились самі собою чи виявились безглуздо-неважливими зараз. Про це ви не будете більше думати.

15

Сором

Зараз взагалі з’явилось дуже багато різновидів сорому. Сором за те, що почуваєшся винним. Сором за недостатнє відчуття провини. Сором за те, що ти взагалі ні на грам не герой. Сором за розгубленість. Сором за власну тривожність.

15

Легка ейфорія

Так, це може звучати трохи дивно. Але ви відчуваєте безтурботне «Ой, та все буде добре!», «Найгірше позаду», «Та це все дрібниці, за кілька тижнів скінчиться».

17

Фізичне відчуття «пошматованості»

Екзистенційний страх. Можуть початися панічні атаки. Світ видається підозрілим, жахливим місцем. Це один з найнеприємніших симптомів, але мине і він. Повірте, ваша психіка має великий запас міцності та впорається.

18

Безсоння

Вам важко заснути або ви засинаєте, а вночі кілька разів прокидаєтесь, рука тягнеться гортати стрічку новин навіть о 4-й ранку. Буває й навпаки — хочеться спати, спати, спати. Ви спали вночі, спите вдень. І все одно є відчуття невиспаності.

19

Нічні жахи

У нічних жахіттях ваш мозок може видавати найстрашніші картинки: у вашу квартиру влучає ракета, літак врізається у ваш будинок, ядерний вибух на горизонті, перестрілки, вибухи потягів, збиті літаки, земля, що провалюється під вами.

20

Сильні і дивні безпричинні болі

Тіло може по-своєму реагувати на гіперстрес: болі в спині, яка ніколи до цього раніше не турбувала, голова не реагує на жодні спазмолітики й готова луснути, болить шлунок, очі. Може початися алергія або запалення «на порожньому місці». Насправді все перелічене — відповідь нашого імунітету, який не завжди може впоратись із перенапругою. Ось і рветься, де тонко. Іноді одразу в кількох місцях.

21

Дикуваті смакові вподобання

Вам раптом подобається їсти шоколад впереміш із м’ясом, булками. Ковбаса, халва, яблука — давайте все і зразу, у довільному порядку. Запити можна кефіром чи солодким соком. Їсти нон-стоп, не особливо відчуваючи насичення чи задоволення, аби щось пожувати. Може бути й навпаки — шматок не лізе до рота. І так минає тиждень. А потім ви знову їсте багато борошняного, солодкого і знову стрімко набираєте вагу. Вага може сильно коливатись — як на зменшення, так і на збільшення.

 

 

Як полегшити свій стан і допомогти психіці?

Зрозуміти, що ваша психіка зараз — як космічний корабель під час перевантажень. Іноді вимушена вмикати запобіжник. А часом — усі запобіжники одразу. Дайте їй час на перезбірку. Це найкраще і єдине, що ми зараз можемо зробити.

Джерело: https://osvitoria.media/experience/zi-mnoyu-vse-ok-yaki-dumky-emotsiyi-i-stany-ne-povynni-lyakaty-pid-chas-vijny/

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень