A A A K K K
для людей з порушеннями зору
ІРЦ Іллінівської ОТГ

Розвиток сенсорних відчуттів у діток з ООП

Дата: 26.04.2022 09:43
Кількість переглядів: 61

Вправи, які допомагають вчитися сприймати та розрізняти зорові, слухові, нюхові, смакові, дотикові відчуття; вміти використовувати свої вміння та знання в повсякденному житті; розвивати весь спектр сенсорних відчуттів, накопичувати їх та ліквідовувати їх дефіцит. Розвивати сенсорні відчуття, дрібну та загальну моторику, увагу, пам’ять, уяву; виховувати інтерес до навчання та пізнання оточуючого світу.

Кожна вправа має подвійну мету: актуальний рух дитини і робота на перспективу. При виконанні вправ дитина отримує найрізноманітніші сенсорні відчуття, накопичує їх і ліквідовує сенсорний дефіцит, Вправи, які розвивають зорове сприйняття складені із фрагментів різних розмірів (довжина, висота, ширина), форм і кольорів. Тактильні вправи  забезпечують розвиток сприйняття фактури, форми, ваги, температури. 

  1.  Розминка для очей. 

Закрий очі на кілька секунд, а потім, розкрийте їх широко і спрямуйте погляд на точку, розташовану за комп’ютером.

Затримай на кілька секунд, а потім повторіть все спочатку.

Кругові рухи очима, які можна виконувати, як закритими, так і відкритими століттями. Рухи робіть спочатку за годинниковою стрілкою, а потім проти неї. Не варто робити все швидко, беріть за основу годинник, спочатку рухайтеся як секундна, а потім, як хвилинна стрілка.

  1. Вправа – візуалізація  «Слухаю тишу».

Закрити очі і послідовно послухати звуки на вулиці за вікном, потім в кімнаті, своє дихання, серцебиття.

  1. Арт-терапевтична вправа «Метафоричний автопортрет». Обговорення за малюнком. 

Пропоную  дитині зобразити себе у вигляді якогось предмету,  тварини чи рослини. Після створення такого образу дитину просять скласти оповідання  про нього від І-ої особи.

ВПРАВА «Я ВЕЛИКЕ, СИЛЬНЕ ТА МІЦНЕ ДЕРЕВО»

  1. Вправи – ігри для розвитку сенсорного відчуття:

ТАКТИЛЬНІ (ШКІРЯНІ ВІДЧУТТЯ). 

Цікаві дитині гри з фольгою. Її можна спочатку зім’яти, зробивши з неї кульку, потім знову розгладити.

Слово «фольга» з латинської означає «блискуча». Фольгу часто застосовують в електротехніці. І алюмінієва фольга використовується в харчовій (для упаковки) та фармацевтичній промисловості. У будівництві, фольга служить тепло і пароізоляційним матеріалом. 

 Грайте з шишками, колючими каштанами, ребристими волоськими горіхами і гладкими жолудями. Корисно також грати з різними крупами: опускати ручки в коробку і шукати заховану маленьку іграшку. Можна порадити грати з камінчиками, сухим і мокрим піском, з глиною, пластиліном, тістом із муки та солі.

 Звертаю увагу дитини на холодний сніг або сік з холодильника і гарячий чай, гарячі батареї, вогонь на плиті. При купанні звертайте увагу малюка до температури води в крані й ванні; можна в один тазік налити теплу воду, в інший прохолодну і поперемінно опускати ручки або ніжки.

Дуже цікавими для дитини будуть відчуття гуашеві фарби на ручках, животі, спинці. Особливо здорово, якщо у ванній кімнаті є дзеркало, і можна подивитися на себе з усіх боків.

Корисні самомасаж і взаємний масаж рук, ніг, спини за допомогою масажних щіток, махрових рукавичок, колесікового масажера, масажного валика для ніг та ін.

Тактильна чутливість нерівномірно розподілена по всьому тілу. Найбільшою вона є на слизовій оболонці язика, губ, на долонях і кінчиках пальців. У взаємодії людини з навколишнім середовищем тактильні відчуття відіграють велику роль.

Тактильні відчуття відображають важливі властивості предметів об’єктивного світу: рівність, шершавість, твердість, м’якість, сухість, вологість тощо (пропоную торкнутися снігу, крему, водички, шишці, грецькому горіхові, фользі, ПОТРИМАТИ У РУКАХ – масажний м’ячик, пластмасові цеглинки, йоржисті пластмасові колючки, пластилін).

СМАКОВІ ВІДЧУТТЯ

Смакові відчуття тісно пов’язані з нюховими, їх поєднує спільна роль у процесі харчування. Органом смаку є язик. Виділяють чотири основні якості смакових подразників: кисле, солодке, гірке, солоне. 

  • Навести приклади такої їжі (кисле, солодке, гірке та солоне)? 

Як вважають дослідники, із комбінації цих чотирьох відчуттів, до яких приєднуються мускульні рухи язика, і виникає гама смакових відчуттів.

  • Уяви, будь ласка, що ти їси цукерку, яка вона на смак?
  • А солоний огірок? Кефір, який на смак?
  • А мед, який на смак? Наведи свої приклади іжі за смаковими відчуттями.

НЮХОВІ ВІДЧУТТЯ

Гра «Коробочка із запахами»

Матеріал: коробочки або банки, наповнені гостро пахучими речовинами, кавою, какао, приправами, милом, духами, квітами.

 Гра «Пригадай, як вони пахнуть»

      Дітям пропонують по малюнкам  із зображенням різних предметів і явищ (акварельні фарби, ялинова  гілка, сильний дощ, диня, кава, огірок, мило, шампунь, гілочка суниці і ін.) пригадати, як вони пахнуть, і пояснити словами.

ВПРАВА «Тополя, берізка», «Квадрат, трикутник, коло».

ЗОРОВІ ВІДЧУТТЯ

Формуються в результаті зіткнення світлових променів з сітківкою ока. Вона – то і є рецептором, на який виявляється вплив!

Відчуття можуть виникнути різні. Так, один і той же подразник надає різний вплив на людей: якась людина при вигляді підбігаючої до нього собаки обережно поверне в бік, інший спокійно пройде повз. Сила впливу подразника на нервову систему залежить від розвитку емоційної сфери та індивідуальних особливостей.

СЛУХОВІ ВІДЧУТТЯ

Слухові відчуття виникають допомогою спеціальних подразників – слухових хвиль, які поширюють коливання звуку. Слухові відчуття, які може вловити, людський аналізатор складається з трьох типів – мовленнєві, музичні та шуми.

  • Які у тебе виникають відчуття, коли ти чуєш людську мову?
  • А звук музичних інструментів?
  • А просто музика (природи, дощу, чи ківтів)?

 “Вгадай на дотик, з чого зроблений цей предмет”

 Дитині пропонують на дотик визначити, з чого виготовлені різні предмети: скляний стакан, дерев’яний брусок, залізна лопатка, пластмасова пляшка, пухнаста іграшка, шкіряні рукавички, гумовий м’яч, глиняна ваза та ін.

 “Дізнайся предмет по контуру”

 Дитині зав’язують очі і дають в руки вирізану з картону фігуру (це може бути зайчик, ялинка, пірамідка, будиночок, рибка, пташка). Питають, що це за предмет. Прибирають фігуру, розв’язують очі і просять по пам’яті намалювати її, порівняти малюнок з контуром, обвести фігуру.

 “Відгадай цифру” (літеру)

 На спині дитини зворотною стороною олівця (або пальцем) пишуть цифру (букву). Дитина повинна визначити, що це за символ.

  1. Вправа « Спільне та відмінне» 

   Мета: розвивати вміння виділяти спільні та відмінні ознаки. 

   Учням пропонується знайти спільне та відмінне у таких предметах: 

    • поїзд і літак; 

    • озеро і річка; 

    • сосна і береза; 

    • лижі і ковзани. 

  1. Рухлива гра «Чотири стихії» 

   Мета: розвивати увагу, пов’язану із координацією слухового та рухового аналізаторів. 

   На вимовлене психологом слово «земля», всі повинні опустити руки вниз; «вода» ? витягнути руки вперед; «повітря» ? піднести руки вгору; «вогонь» ? виконувати обертальні рухи витягнутими вперед руками. Той хто помилився ? вибуває з гри. 

  1. Вправа на розвиток логічного мислення
  1. Релаксація «Паросток». 

В. п. – присядки. Дитина уявляє себе маленьким паростком, який тільки пробився крізь поверхню землі. Паросток росте,  тягнеться до лагідного теплого сонця, поступово розправляє свої молоді листочки. Психолог говорить: «Я допоможу тобі  рости, рахуючи до п’яти , а ти спробуй рівномірно розподілити стадії росту»,

  • на рахунок «один» – повільно випрямляються ноги;
  • на рахунок «два» – ноги продовжують випрямлятися, поступово розслабляються руки;
  • на рахунок «три» – поступово вирівнюється хребет;
  • на рахунок «чотири» – розводяться плечі та вирівнюється шия;

на рахунок «п’ять» – руки підіймаються вгору, погляд спрямовується до сонця, неба.

Схоже..


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було підтверджено

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень